Oululaisen Leipomona tunnetussa Fazerin Lahden leipomossa hygienia ja tuoteturvallisuus ovat ykkösasia työturvallisuuden ohella. Työturvallisuuteen on viime vuosien aikana kiinnitetty erityistä huomiota ja tapaturmien määrä on pienentynyt. Keinot turvallisuuden parantamiseen ovat olleet samantyyppiset kuin metsäteollisuudessa.

Työsuojelupäällikkö Markku Järvinen kertoi vieraille leipomon turvallisuuden kehityksestä.

Fazerin Lahden tehtaisiin kuuluvat mylly, leipomo ja hapankorppuyksikkö. Valtatie 12:n varressa sijaitsevan leipomon ohi ajavat kiinnittävät tuoreen leivän tuoksun lisäksi huomionsa leipomon maamerkkeihin, korkeisiin viljasiiloihin.

Prosessina viljan tietä valmiiksi tuotteeksi voi verrata puun matkaan metsästä lopputuotteeksi. Leipomon prosessissa viljasta tehtyyn jauhoon lisätään oikeat lisäaineet ja kokolailla automaattisesti toimivan tuotantolinjan läpi kuljettuaan valmis tuote päätyy jakeluvarastoon. Siellä se lastataan yön tunteina jakeluautoihin.

Vaikka automatiikka on nykypäivää leipomoissa, työllistää prosessin valvonta enemmän kuin sellu- ja paperitehtaissa. Pullapitkon letittämiseen ei vielä ole keksitty sopivaa konetta ja se työ tehdään edelleen käsityönä.

Tehdaskierroksen suojavarustus sai Pekka Huotarin hyvälle tuulelle. Timo Anttosen ilme on hämmästynyt.

Parisenkymmentä kuusankoskelaisten paperiammattiosastojen luottamus- ja työsuojeluasiamiestä tutustui leipomon toimintaan perjantaina 13.10. Päivä sattui sopivasti olemaan myös valtakunnallinen Tapaturmapäivä. Tänä vuonna Tapaturmapäivän teema oli kiire ja kuinka se vaikuttaa monen tapaturman taustalla niin töissä, kotona kuin liikenteessä.